nedeľa 4. augusta 2013

XXL modelky..kde ste ?



  XXL modelky..kde ste ?



Zase na mňa pôsobí  to leto a popri ňom, samozrejme, aj nuda .  Akosi som si v tomto období paradoxne začala všímať okolo seba viac vecí.  Možno je to tým, že mám viac voľného času. Ako som tak listovala v jednom nemenovanom časopise, natrafila som na rozhovor s poprednými svetovými modelkami, tak som sa plná elánu a očakávania zahĺbila do čítania...

Keď som tak potom premýšľala nad tým, odkiaľ sa vlastne tie modelky vzali a ako vznikla táto - dnes už veľmi dobre platená - profesia. Už samotné slovo ,,modelka“ napovedá, že je to žena  predvádzajúca módu. Móda je však určená pre každého bez rozdielu veku, pohlavia či telesných proporcií, a ako viete,  nie každý má ideálne miery, povedzme 90-60-90. To si našťastie uvedomili niektorí  módni  tvorcovia  už  skôr a vo svete máme dnes už aj mnoho úspešných XXL modeliek.  Žiaľ, je tam to slovko  - ,,vo svete“ .

Vraví sa, že Slovensky sú jedny z najkrajších žien na svete. Tak prečo nemáme zástupkyne žien  aj v tejto kategórii modeliek ? Možno je to problém nás samých.  Častokrát sa my samy pred sebou hanbíme za to, ako naše telo vyzerá. Veď  takto nás to aj učili. Takýto typ postavy rozhodne nie je krásny a správny,  tobôž nie vhodný na modeling.  Žena,  ktorej takúto ideológiu vštepovali od detstva je s tým už fakticky zžitá. Skôr by som povedala , že postoj, že modelky musia mať veľkosť 34 až 38 je vrytý až kdesi v hlbokom podvedomí  Sloveniek, a to  znamená, že niečo iné pre nich jednoducho nie je módne a pre módu vhodné .

Našťastie aspoň vo svete to už mnohí  ľudia pochopili, že žena, ktorá si má kúpiť nejaké to  oblečenie, si ho asi veľmi ťažko predstaví na sebe, pokiaľ je oblečené na žene typu ,,kosť a koža“ . Týmto všetkým samozrejme neobviňujem iba  tunajšie módne domy, ako som už vyššie spomenula,  chyba je aj v zmýšľaní samotných žien. Len máloktorá  z nás si vie predstaviť samu seba v úlohe modelky, keďže ma zopár kíl naviac.  Neostáva mi nič iné, len čakať aj u nás na prvé nesmelé plus size modelky. Vari sa raz dočkáme, že aj u nás vystúpia niektoré  ženy z tieňa, ktorý ich doteraz tak silno zahaľoval pred zrakmi ostatných a nebudú sa hanbiť za svoju prirodzenú krásu, nech je akákoľvek...

2 komentáre:

  1. Ahoj,
    dnes jsem narazila na tvůj blog. Mám "podobný" baculkanalovu.blog.cz. Jen jsem ti chtěla říct, že co píšeš je pravda, ale problém vězí jinde. Mezi plus-size modelkami nejsou Češky (mají co do krásy stejnou pověst jako Slovenky) ani Slovenky, protože jsme malé a módně nedůležité zěmě. Modelky plus-size se tu neuživí, pár agentur v Česku má divize pro plus-size, ale spíš "na oko". Jedna přehlídka ročně (na Kabu), navíc české firmy vyrábí oblečení xxl tak pro věkovou kategorii 40+, ale nicmoc pro mladé, příkladem je obchod petrklic.cz, který je zastupuje, hrůza. Už jsem jednu nabídku odmítla, nemůžu jít po molu v tom, co bych si na sebe nikdy nevzala, pod to se nepodepíšu a svou tvář a své tělo s tím nespojím. Dá se to jen zkoušet jako koníček, občas něco nafotit, spíš fotomodeling. Vážně se to dá zkoušet jen v zahraničí, ale tady to podle mě nikdy nebude fungovat.
    Měj se
    Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chvalabohu, že už máme aj zopár úspešných sloveniek či češiek pôsobiacich na poli celej EÚ v oblasti +size modelingu. Ale je stále pravda, že väčšia šanca je v zahraničí ako u nás :)
    <a href="http://drewsbeauty.blogspot.sk" rel="nofollow”>Drew’s Beauty</a>

    OdpovedaťOdstrániť